Kavramsal Dizin
- Azra Melike Kara
- 8 Ara 2024
- 3 dakikada okunur

Görsel 1
Bu blog yazısında ilk olarak “Kavramsal dizin nedir?” sorusunu cevaplayacak ve devamında oluşturulma sürecine kısaca değineceğim. Ne amaçla ve nerelerde kullanıldığı hakkında sizleri bilgilendireceğim.
Kavramsal dizin, bir konu veya alanla ilgili temel kavramları, terimleri ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri düzenleyen bir yapıdır. Bu dizinler; bilgiyi anlamak, öğrenmek ve yönetmek, bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve belli konularda anlamayı kolaylaştırmak için kullanıcıya rehberlik etmek amacıyla tasarlanmıştır. Bir konu veya konseptin farklı yönlerini anlamak, ilişkilerini görmek ve bilgiyi daha etkili bir şekilde yönetmek için kavramsal dizin kullanılır.
Yeni bir kavramsal dizin oluştururken öncelikle dizini oluşturulmak istenen konuda hazırlanmış bir başka dizinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Çünkü daha önce aynı konuda bir dizin hazırlandıysa küçük değişiklikler yapılarak bilgi dizgesi yeni gereksinimlere cevap verebilir.
Aşağıdaki şemada kavramsal dizinin oluşturulması süreci gösterilmektedir.

Görsel 2
Kavramsal dizinin yapısını, terimlerin yer alış ve birbirleriyle ilişkilendirilme biçimleri oluşturur.
Başlangıcı genellikle bir başlık altında genel bir konuyu temsil eden anahtar terimlerle olur. Bu anahtar terimler, altındaki alt terimlere ve alt konulara doğru genişleyen bir yapı oluşturur. Her bir terim, belirli bir konu veya alt konuyla ilişkilidir ve kullanıcının bilgiye daha derinlemesine bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olur. Bilgi parçalarının dizinlenebilmesi için kavramsal dizinde tanıtaçlar yer alır.
Tanıtaçlar, belgelerdeki kavramları anlaşılır şekilde tanımlama görevini üstlenirler. Tanıtaç terimi, kelimelerin ağ gibi örüldüğü kavramsal dizinlerde kullanımına izin verilmiş terim veya terimler şeklinde tanımlanabilir.
Tanıtaçlar arasında şu ilişkiler bulunur:
Eşitlilik ilişkisi
İlgi İlişkisi
Hiyerarşi İlişkisi
Eşitlik ilişkisi, eş anlamlı bir terimi ya da yerine kullanılan sözcüğü belirtmek için kullanılır. İlgi ilişkisi, bir terimin anlamca karşıtının belirtilmesi ve kavramların ilişkilendirilmesini gerçekleştirir. Hiyerarşi ilişkisi ise genel/özel, parça/bütün ilişkilerinin birbirinden ayrımının yapılması bakımından önemlidir.
Aşağıda şekilde tanıtaçların ilişkilendirilmesi süreci gösterilmektedir.

Görsel 3
Belli kavramlar arasındaki ilişkileri gösterebilme, kavramsal dizinlerin önemli bir özelliğidir. Bu ilişkiler, benzer kavramlar arasındaki bağlantıları veya bir kavramın diğer kavramlarla nasıl ilişkilendirildiğini açıklar. Bu sayede okuyucular konuyu derinlemesine anlar ve bağlantıları keşfedebilirler.
Bir diğer önemli özelliği ise bilgiyi bütünsel bir bakış açısıyla sunabilmesidir. Kavramsal dizinler genellikle konsept haritası ya da ağaç şeklinde görselleştirilirler. Görselleştirilmeleri sayesinde konuyla ilgili temel kavramları, alt kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri net bir şekilde ortaya koyarlar. Böylece belli bir konuya daha geniş bir perspektiften bakılabilir, bilgi yönetimi daha etkili şekilde gerçekleştirilerek karmaşık konular daha anlaşılır hale getirilir.
Kavramsal dizinler; genellikle kitaplar, makaleler, dergiler, web siteleri gibi içerik zengini belgelerin yapılandırılmasında kullanılırlar. Öğrenme süreçlerinde, bilgi paylaşımında ve karar verme süreçlerinde önemli bir rol oynarlar. Bu dizinler, bir konunun genel yapısını anlamak isteyenler için rehberlik eder. Öğrenciler, araştırmacılar ve uzmanlar kavramsal dizinleri kullanarak konular arasındaki bağlantıları anlayabilir ve bilgiyi daha derinlemesine keşfeder.
Bilgi yönetimi sistemlerinde kullanılarak, büyük miktarda bilgiyi organize etmek ve erişimi kolaylaştırmak için de kullanılır, bilgi tabanlı sistemlerin geliştirilmesinde ve bilgi yönetimi stratejilerinin oluşturulmasında temel bir bileşen olarak kabul edilir.
Kavramsal dizin birçok açıdan avantaj sağlasa da belli sınırlamalara sahip olabilir. Örneğin;
Detaylı bilgi kaynağı değildir. Genel bir bakış açısı sunar ve belli konuları daha derinlemesine sunmak için başka kaynaklara yönlendirir.
Esnek olmayabilir. Belli bir konuda daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyulduğunda esneklikleri sınırlıdır. Her kullanıcının ihtiyacına tam olarak uyan bir yapı sağlanamaz.
Dinamik değildir. Oluşturuldukları anda mevcut olan bilgileri içerirler. Bilgilerdeki değişiklikler veya güncellemeler kavramsal dizin üzerinde yansıtılmayabilir.
Duygusal veya soyut konuları tam anlamaz. Kavramsal dizinler genellikle somut ve nesnel konuları düzenlemek için tasarlanmıştır. Duygusal veya soyut konuları anlamak ve düzenlemek konusunda sınırlamaları olabilir.
Dizinlemede kavramsal dizinin kullanımının kıymeti açıkça anlaşılmaktadır. Dizinleme hatalarının azaltılması, terimler arası ilişkilerin gösterilmesi, bilgiyi depolama ve ekonomik şekilde bilgiye ulaşımı sağlaması ile kavramsal dizin, etkili bir araçtır.
Azra Melike Kara
KAYNAKÇA
Anameriç, H. (2024, Ocak 26). Bilgi Kaynakları. Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri.https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/58739/mod_resource/content/1/BBY151%20Bilgi%20Kaynaklar%C4%B1%20I%2011.%20Hafta.pdf#:~:text=Kavramsal%20dizinler%2C%20herhangi%20bir%20uygulama,ve%20yap%C4%B1sal%20ili%C5%9Fkilerini%20g%C3%B6steren%20kaynaklard%C4%B1r.
Yıldızeli, A. (1985). KAVRAMSAL DİZİN (THESAURUS) : YAPISI KULLANIMI VE HAZIRLANMASI. Türk Kütüphaneciliği. 34(3).
Yıldızeli, A. (2007, Kasım). Dizinlemede Kavramsal Dizinin Rolü. INET-TR.
Dener, Hasan I. (2007, Kasım). KAVRAMSAL DİZİN:YAPISI VE OLUŞTURULMASI ÜZERİNE. Silo.tips. https://silo.tips/download/kavramsal-dzn-yapisi-ve-oluturulmasi-zerne
Comments